Zo bespaar je snel en makkelijk op je zorgkosten / verzekering

Wil je besparen op zorgkosten, dan is de goedkoopste zorgverzekering kiezen of besparen op je eigen risico vaak het eerste wat in je op komt. Maar er zijn nog meer manieren om te besparen op je zorgkosten. Welke dat zijn lees je in dit artikel.

1. Kijk naar vrijstellingen eigen risico

Bepaalde zorg is vrijgesteld van het eigen risico. Dit betekent dat je deze zorg gratis krijgt. Ben je van plan een behandeling te ondergaan en heeft dit geen haast, kijk dan of bijvoorbeeld de huisarts je kan behandelen. Behandelingen van de huisarts vallen namelijk onder de vrijstelling. Lees het artikel “Wat valt onder eigen risico?” om te weten wat precies is vrijgesteld van het eigen risico.

2. Haal minder vaak medicijnen bij de apotheek

Slik je vaak dezelfde medicijnen, haal deze dan minder vaak, maar in grotere hoeveelheden als het kan. Iedere keer dat je medicijnen haalt betaal je namelijk ook administratiekosten aan de apotheek. Neem je 60 pillen in plaats van de gebruikelijke 30, is het minder vaak nodig naar de apotheek te gaan en betaal je dus ook minder vaak administratiekosten.

3. Haal medicijnen bij de drogist

Medicijnen voor kleinere klachten zijn vaak goedkoper wanneer je deze van de zelfhulp-schappen bij de drogist haalt in plaats van op recept bij de apotheek. Je hoeft er niet eens voor naar de huisarts te gaan om een recept voorgeschreven te krijgen. Bespaart je dus geld én tijd.

4. Check de zorgverlener

Zorgverzekeraars hebben afspraken met zorgverleners. Bij een gecontracteerde zorgverlener krijg je 100 procent van de kosten van verzekerde behandelingen vergoed. Kijk dus eerst of je behandeling wordt vergoed en dan naar welke zorgverleners gecontracteerd zijn voor een gratis behandeling.

5. Declareer zorgkosten

Meestal betaalt de zorgverzekeraar de kosten van je behandeling of medicijnen direct aan de zorgverlener of apotheek. Krijg je toch een rekening? Declareer deze dan bij de zorgverzekeraar. Het is geen garantie dat je de zorgkosten terugbetaald krijgt, maar niet geschoten is altijd mis, toch?

6. Check belastingaftrek voor zorgkosten

Sommige zorgkosten kun je aftrekken van de belasting. Hiervoor moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zie welke kosten aftrekbaar zijn in het artikel “Welke ziektekosten zijn aftrekbaar?”.

7. Ongeluk door schuld iemand anders? Verhaal kosten op verzekeraar tegenpartij

Stel, je wordt van je fiets gereden, breekt je been en komt in het ziekenhuis terecht. Door de pijn sta je er niet direct bij stil, maar het kost behoorlijk wat. En dat betaal je dan zelf. Niet echt eerlijk. Probeer in zo’n geval de kosten te verhalen op de zorgverzekeraar van de tegenpartij. Vergeet dan niet de gegevens van de veroorzaker te noteren.