Belgisch leger heeft bewijs: “Rusland riep expres roddels Jurgen Conings de wereld in”

Er zijn sterke aanwijzingen dat de complottheorieën rond Jürgen Conings de wereld in werden geroepen door Russische internettrollen. Dat zegt de stafchef van het leger, Michel Hofman. De chief of defence wil daarom sneller een volwaardige cyberdefensie.

Complottheorieën
Volgens de stafchef zijn er bewijzen gevonden dat de Russen zich hadden bemoeid, “met als bedoeling onze westerse maatschappij te destabiliseren en mensen bij ons te radicaliseren”, klinkt het.

Tijdens de verdwijning van Jürgen en nadat hij dood was teruggevonden, ontplofte het online van de verschillende theorieen. Zo dachten velen dat het een ‘inside job’ was omdat de militair ‘te veel geweten zou hebben’, en daarom zou zijn vermoord.

Plan
De stafchef, Hofman, wil nu dat het leger sneller een volwaardige cybercomponent opricht om toekomstige aanvallen van internettrollen tegen te gaan. Mocht dit gebeuren, dan zullen er zo’n 300 militairen en burgers op die af­deling werken. Het starten van zo’n afdeling, zou volgens hem zo snel mogelijk moeten gebeuren. “In strategische visie stond 2030, maar ik denk dat we vlugger paraat moeten staan.”