Peter Gillis staat op dodenlijst: ‘Kijk altijd over mijn schouder’

Peter Gillis (59) kan niet bepaald meer met een fijn gevoel over straat. De multimiljonair kreeg een jaar geleden van de politie te horen dat hij op een dodenlijst staat en sindsdien is hij extra alert als hij naar buiten gaat. Peter draagt een alarmknop en krijgt soms ook persoonsbeveiliging, zo onthult hij in zijn biografie die op 2 november uitkomt.

“Ik weet nog steeds niet wie erachter zit”

Peter moest zich een jaar geleden melden op het politiebureau in Eindhoven. Daar kreeg hij te horen kreeg dat hij op een dodenlijst stond. Wie hem op die lijst heeft gezet is niet duidelijk; volgens Peter is de politie in Nederland niet zo toeschietelijk met informatie. Een woordvoerder van de politie laat aan het AD weten niet willen in te gaan op de zaak. “We doen over dit soort zaken nooit uitspraken.”

De Belgische politie heeft wel het een en ander aan Peter uitgelegd. “Het had zeker niets met de tv-serie te maken. Via een Belgische rechercheur hoorde ik iets over een motorbende en iemand die eind dat jaar vrij zou komen. Ik weet nog steeds niet wie erachter zit”, aldus Peter.

Het nieuws heeft er logischerwijs flink ingehakt bij de multimiljonair en zijn vriendin Nicol. De twee zijn wekenlang om de beurt ’s avonds wakker gebleven. Inmiddels proberen ze weer een beetje verder te gaan met hun normale leven. “Ik blijf niet in een hoekje bibberen. Maar ik kijk wel altijd over mijn schouder, dat doe ik al mijn hele leven. En ik stop niet als ik het niet vertrouw. Sinds april heb ik er niets meer over gehoord en is het doodgebloed.”

Hoewel hij naar eigen zeggen niet bang is, heeft Peter wel de nodige veiligheidsmaatregelen genomen bij zijn huis in Neerpelt. Zo is er een alarmsysteem geïnstalleerd dat elke beweging in het buurt van het huis detecteert – zelfs een konijn kan niet ongezien door de tuin wandelen. Daarnaast draagt Peter een veiligheidsknop, die nog weleens tot grappige momenten kan leiden, zo schrijft hij in zijn boek. ‘Op kerstavond 2020 stonden er ineens een paar gewapende mannen in zijn woning. Die waren gealarmeerd omdat zanger Rob van Daal bij het afscheid nemen per ongeluk Peters alarmknop indrukte. De politie was binnen een paar minuten ter plaatse.’