Hugo de Jong in grote problemen: betrokken bij deal met mondkapjesdeal-schandaal Sywert van Lienden

Hugo de Jong schijnt toch wel invloed te hebben gehad rond de deal met Sywert van Lienden en zijn stichting Hulptroepen Alliantie. Uit Whatsapp berichten en mails die De Volkskrant in handen heeft gekregen door middel van een WOB-verzoek is duidelijk naar voren gekomen dat De Jonge, die toen nog minister van Volksgezondheid was, zich met de inkoop van de mondkapjes bemoeit. Normaliter ligt die taak bij het ministerie van financiën.

De Jonge nam destijds via WhatsApp contact op met de secretaris-generaal van Financiën, Bas den Dungen. “Je kunt die Sywert beter inside pissing out hebben dan outside pissing in”, stuurde De Jonge naar hem. “Met een klein beetje verdraagzaamheid moet dat lukken. Hoop echt dat het lukt.”

Sywert van Lienden is gister opgepakt in verband met zijn betrokkenheid bij de zeer omstreden mondkapjesdeal. Terecht, vinden veel mensen, waaronder cabaretier Youp van t’ Hek. Hij heeft dan ook zijn eigen ideeën over het soort straf dat Van Lienden verdient.

Sywert, een CDA’er en dus partijgenoot van Hugo de Jonge, werd kort daarna gebeld door Financiën. Een week later werd bekendgemaakt dat de deal met zijn Stichting Hulptroepen Alliantie rond was.